Kontakt

Technicky zajišťuje: 
WebDoména s.r.o. 
Novákových 25/857, 
Praha 8, Libeň 
IČ: 27407225 
DIČ: CZ27407225 

Telefon: 
+420 284 812 229 
+420 608 068 555 
+420 775 383 885 

E-mail:info@webdomena.cz 

Skype: WebDomena 
UIN: 63812345 

Společnost WebDoména s.r.o. je vedena u rejstříkového soudu v Praze pod C 110711.

Tip dne

Příprava zeleného čaje

Příprava zeleného čaje

8. 2. 2013, 15:16

Zelený čaj je vedle čajů bylinkových a mátových jedním z nejoblíbenějších čajových evergreenů a na rozdíl od černého čaje ho mohou pít i těhotné ženy. Proč je zelený čaj, někdy i zelený čaj s příměsí máty tak oblíbený ? To je otázka, na kterou se pokusím odpovědět v následujícím odstavci.

Příprava zeleného čaje

Černý čaj obsahuje velké množství kofeinu, proto někteří odborníci doporučují právě z tohoto důvodu omezení jeho pití v těhotenství. Totéž dle některých odborníků platí i pro zelený čaj, proto by měly těhotné ženy a lidé, kterým velké množství kofeinu nedělá dobře, pití těchto dvou druhů omezit. Zelený čaj má však mnoho blahodárných účinků stejně jako čaj mátový a jeho příprava není pouze obřadem, jako je tomu u čaje černého, ale také přímo složitou vědeckou operací.

Pít, či nepít, to je, oč tu běží ...

Pití černého či v současnosti velmi oblíbeného zeleného čaje v těhotenství může kvůli vysokému obsahu kofeinu způsobit zdravotní komplikace jak matce, tak plodu, proto je nutné jeho pití omezit. Zelený čaj má však i mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví, a tak pokud to s pitím zeleného čaje nepřeženete, neměl by působit žádné problémy. Zelený čaj podporuje hubnutí, má antioxidační, antibakteriální a dezinfekční účinky a je dobrou prevencí proti některým druhům rakoviny. Výborný je rovněž čistý mátový čaj nebo zelený čaj s mátou. Mátový čaj, potažmo máta peprná má výborné analgetické účinky, působí dobře proti nadýmání a plynatosti, při žaludečních potížích a menstruačních bolestech. Právě tyto výše zmíněné účinky jsou hlavním důvodem, proč je zelený čaj samotný i zelený čaj s příměsí máty nejen mezi příznivci zdravé výživy tak oblíbený. Povězme si tedy nyní něco málo o jeho přípravě.

Správná příprava, půl úspěchu

Jak jsem již napsala v úvodu tohoto odstavce, příprava zeleného čaje není pouze obřadem jako u čaje černého, ale také složitou vědeckou operací. Nesprávná příprava může totiž způsobit, že zelený čaj ztrácí nejen chuť, ale i příznivé účinky na lidské zdraví, o nichž jsem hovořila v předchozím odstavci. Jak tedy správně připravit zelený čaj ? Především je třeba dbát na teplotu vody, kterou sypaný nebo sáčkovaný zelený čaj zaléváme, neměla by přesáhnout devadesát pět stupňů celsia. Důležitá je také doba louhování, jež by neměla být delší než při přípravě černého čaje, tedy zhruba čtyři až pět minut, u některých druhů postačí pouze dvě minuty. Zelený čaj bychom také neměli ničím sladit, ani dochucovat, abychom nezničili látky mající příznivé účinky na lidské zdraví. Co dodat na závěr ? Snad jen už přání, ať se při přípravě zeleného čaje nic nezvrtne a nepokazí a příjemného gurmánského zážitku.

Zobrazení: 80015 Hodnocení:


diskuze
Počet komentářů: 0